Skinners Webshop

fido-fit-inte-fet-del3

Hur håller jag min fido "fit" och inte fet? Del 3

Skriven av: Dr Jacqueline Boyd (MSc, PhD)
Djurdietist, Skinner’s Pet Foods

En viktig del i alla viktminskningsprogram är att kombinera rätt näring med rätt träning. Vi har tidigare tittat på hur vi bäst kontrollerar hundens vikt över tid i kombination med vad vi matar dem med. Minst lika viktigt är träningen! Hundar är naturligt aktiva och nyfikna och ju mer energi hon använder desto mer kalorier bränns. Att verkligen börja fundera kring träning och matning kommer att hjälpa dig med din hunds midjemått.
Promenader!

En beklaglig fakta är att många hundar inte får regelbundna promenader, en del undersökningar påstår till och med att många hundar inte någonsin lämnar sin egen trädgård. Våra moderna stressade livsstilar gör vår tid dyrbar och ofta är det våra hundar som kommer i sista hand och får lida som resultat. Att bara komma ut om så bara för en kort powerwalk gör stor skillnad för din hunds välbefinnande. Regelbundna promenader är såklart det bästa. Om du måste välja så är det mycket bättre med regelbundna korta promenader än långa som du bara gör någon gång ibland. Det kommer förbättra din hunds kondition, kropp och psyke. En bra tumregel är minst 2 raska promenader per dag och beroende på din hunds ålder, ras och hälsa så bör tid, hastighet och längd anpassas därefter. Att låta din hund springa fritt (där det är tillåtet och möjligt) är också ett bra tillfälle att få ”Fido” att bränna lite extra kalorier..

Passa dig för "Weekend Warrior" tänk

Ibland hamnar vi i en vana av minskad träningstid under veckan för att sedan satsa 110% under helgerna. Trots att många hundar älskar att få komma ut och inte ser ut att klaga så kan det vara farligt om ”Fido” är en riktigt soffpotatis under veckorna. Att plötsligt utsätta hunden för ett mastodontäventyr på flera timmar efter en längre tids vila är inte bra för kroppen samtidigt som det är svårare att mäta och balansera en jämn utfodringsnivå som din hund håller sin vikt på och mår bra av..

Starta enklare och sätt mål

Människor har svårt för nya vanor och att skapa nya vanor är många gånger dömt att misslyckas. Om du ändå är övertygad om att du vill starta en ny träningsmetod för dig och din hund så är det smart att starta lite enklare så kommer du märka att det blir lättare att nå målen. Gör allt du kan för att lyckas. Förbered kvällen innan du ska ut på din morgonpromenad genom att lägga fram kläder, koppel, skor, hundgodis så att det blir så enkelt som möjligt för dig att ta dig ut. Bara något så lite som 10 min räcker för att du ska börja se resultat. I början kommer du säkert känna ett visst motstånd men man brukar se att efter 3 veckor så börjar kroppen vänja sig vid den nya rutinen. Se till att stålsätta dig den första tiden, så kommer det snart att gå lättare och det kommer att kännas helt naturligt..

Tänk utanför boxen

Fitness och fysisk stimulering handlar inte bara om promenader. Var kreativ, Om din hund uppskattar att springa med när du cyklar så låt honom (så länge det är säkert och du låter hunden får chans att sätta hastigheten efter sin egen förmåga) Det finns en hel del hund aktiviteter som ni kan ägna er åt t.ex. lydnad, Flyball, Agility, Gun dog event och Cani-cross. Alla dessa aktiviteter är inte bara roliga för dig och din hund utan också ett kul tilllfälle att lära känna andra likasinnade.

Var även kreativ med hur du matar din hund för att öka aktivitetsnivån. Göm maten på olika platser, använd olika slags pusselmatare och leksaker som du kan fylla med mat som dem måste arbeta med för att få fram bitarna ur. Ju hårdare din hund måste jobba för sin mat desto mer energi kommer dem göra av med. Dessutom får de en härlig mental stimulering av det på köpet.