Skinners Webshop

fido-fit-inte-fet-del2

Hur håller jag min fido "fit" och inte fet?
Del 2

Skriven av: Dr Jacqueline Boyd (MSc, PhD)
Djurdietist, Skinner’s Pet Foods

För att hålla fido i god form finns det några viktiga livsstilsaspekter som vi behöver tänka på. I första artikeln i vår serie tittade vi på vikten av att mäta, bevaka och dosera mängden mat vi fodrar genom att väga den. Lika viktigt är det att väga din hund regelbundet. Ibland räcker det inte med att man håller ett strikt matschema, då är det dags att tänka på att byta till ett nytt foder.

Feta foder?

Vetenskapligt vet vi att fett är en viktig energikälla för hundar. Därför har många hundfoder stora mängder fett i sig. Sanningen är dock att många hundar inte alltid har den aktivitetsnivån på en daglig basis som ett sådant foder är tänkt för. Precis som när vi äter väldigt fet mat och kan råka ut för en tjockare midja så kan samma sak hända med våra hundar. Att hålla utkik efter ett foder med lägre fetthalt är inte en dum ide för att få ordning på hundens vikt. Vårat Light&Senior foder är speciellt framtaget för just detta syfte. Med samma komposition av viktiga ämnen och mineraler som i vårt resterande produktsortiment men med en reducerad fetthalt, så kommer du att få en hund som är pigg, glad och slank.

En annan viktig poäng med denna diet är att fodret är energiutspätt. Det betyder i praktiken att vi kan fortsätta fodra med samma mängd foder så att våra hundar fortfarande uppfattar det som en ”normal måltid” där du annars fått minska till ett par få bitar som hade varit jobbigt att se både för oss och för din hund. Det är som om vi nästan ”lurar” vår hund, fast på ett positivt sätt.

Godis, bra eller dåligt?

Våra hundar är våra kompisar och vi tycker om att ge dem godis. Ibland för träning andra gånger bara för att vi vill skämma bort dem för en stund. Många gånger är godisbitarna smakrika med en stor mängd kalorier. Om vi inte noggrant balanserar vår hunds dagliga mat och godisintag är det lätt att vi övergöder. Är du just nu inne i en period där du hjälper din hund att gå ner i vikt rekommenderar vi att du istället använder det ”normala” fodret som godis. Glöm inte att räkna in dem bitarna också så du inte överskrider det dagliga sammanlagda värdet av allt foder du ger. Du kan också vara kreativ med ditt godis – vissa hundar älskar grönsaker som godis vilket är ett hälsosamt val vid viktkontroll. Testa små bitar av morot, gurka eller sötpotatis som ersättning för ditt vanliga hundgodis.Hur vi fodrar

Utöver vad vi väljer att fodra med kan vi också tänka på hur vi utfodrar. Det är värt att utforska och testa lite olika alternativ. Vissa utesluter användandet av matskålen helt. En enkel förändring är att dela upp mängden mat du ger över fler tillfällen under dagen. Flera mindre ”middagar” kan hjälpa din hund att känna sig mättare längre och också hjälpa ett pågående viktminsknings program. Testa att göra matningen till ett tillfälle där din hund får röra på sig. Sprid ut maten, göm den lite här och var, använd leksaker och labyrintmatare för att ge din hund en utmaning att få fatt på alla bitar. Hunden kommer uppskatta det och ha roligt samtidigt som den får motion.

Så utöver att bara mäta antal foderintag och väga det, så kan vi genom att tänka på vilket foder och hur du fodrar ha en stor påverkan på din hunds viktminskning. I nästa del kommer vi prata om träning och hur vi hanterar vikt genom att kombinera rätt träning med rätt mat..