Skinners Webshop

Hundbloggen

Hur håller jag min fido "fit" och inte fet?
Del 1

Skriven av: Dr Jacqueline Boyd (MSc, PhD)
Djurdietist, Skinner’s Pet Foods

Hålla Fido "Fit"

Övervikt rankas som en av de största hälsoproblemen för oss människor. På samma sätt så rankas överviktig som en av de vanligaste former av undernäring hos våra hundar. Undernäring -frågar du säkert? Hur då? En undernärd hund måste väl vara underviktig? Nåväl, faktiskt är det så (gäller för alla djur som bär på lite övervikt) att det handlar om undernäring trots att vi normalt kopplar övervikt till överkonsumering av mat (och speciellt energi, i form av kalorier).

Om undernäring hos din hund inte oroar dig, så borde de långsiktiga konsekvenserna med övervikt göra det. Från ledproblem till ökad risk för vissa former av cancer, reducerad livstid och en hel del andra hälsoproblem visar tydligt på att övervikt är ett allvarligt välfärdsproblem för våra sällskapsdjur. Med ständigt stigande veterinärkostnader så tackar din plånbok dig också för att inte behöva bekosta dyra operationer och ingrepp i onödan.

Men varför är övervikt ett växande problem? Det finns många flera anledningar, t.ex. våra stressade livsstilar, mindre träning och humanisering av våra hundar. Huvudproblemet är den enkla tillgången till smakrikt och energirikt foder samt godis. Övervikt handlar helt enkelt om att mer energi har puttats in i maskineriet än som har tagits ur. Har vi matat med mer mat och godis än vad hunden har chans att motionera bort så riskerar de att gå upp i vikt.

En välmående och inte fet fido är trots allt möjligt! Och om det skulle vara så att Fido är lite fetare än idealet så finns det flera saker som du kan göra för att hjälpa hunden bli mer slimmad, fit och hälsosam. Vem vet, kanske lär vi oss själva något på kuppen också. I den här serien av artiklar kommer vi att utforska olika roliga och funktionella knep som vi kan använda oss av för att hålla koll på våra hundars midjemått. Låt oss börja med en av de enklaste och viktigaste näringsriktiga sätt att göra det på.
Mäta, avläsa, fixa!

Man kan inte fixa nått om man inte har en referens att utgå ifrån. Så för att fixa din hunds midja, låt oss börja med att mäta och följa noggrant dess utveckling. Börja med att väga din hund regelbundet och notera vikten. Gör en ny vägning varje vecka för att komma in i rutin och snabbt kunna lägga märke till plötsliga viktändringar. Väg fodret som du matar med, och se verkligen till att du matar enligt fodertillverkarens foderguide. (tänk på att vissa hundar inte behöver lika mycket som det rekommenderas). Skopor är erkänt dåliga mätverktyg så det är bättre att väga din fodergiva kontinuerligt. Genom att mäta och rätta till mängden så håller du lätt koll på vad din hund faktiskt får i sig och vilken effekt det har. Det betyder också att du kan följa utvecklingen, sätta mål och förändra det som eventuellt behövs.

Ett smart tips är att du väger hundens dagliga ranson på morgonen och delar upp det under dagen i form utav måltider och godis. Undvik att bli frestad att mata mer. Att komma in i en sådan här daglig rutin är avgörande för att få Fido ”fit” och inte fet! I del 2 i serien kommer vi granska olika slags mat och sätt att fodra på.