Skinners Webshop

Hundbloggen

Hur ska jag mata min äldre hund?

Skriven av: Zoe Russel Bsc (Hons)
Djurdietist, Skinner’s Pet Foods

När anses en hund bli senior?

Det kan vara svårt att avgöra när en hund blir senior eftersom alla hundar är unika i hur de åldras och de har olika livslängd beroende på ras. Generellt sett kan man säga att större hundraser klassas som senior när de når en ålder mellan 5 - 8 år, medan mindre raser anses vara senior först vid 10 års ålder
Mata en senior hund
Övervikt är en av dem mest vanliga hälsoproblemen hos seniorhundar, (även hos en stor andel vuxna). En anledning är obalansen mellan hur mycket mat som konsumeras och den faktiska motionen hunden får då aktiviteten sjunker. Det leder till ökning av kroppsfett som kan göra hunden mer mottaglig för andra hälsoproblem och nedsatt rörlighet. För att undvika detta, ska maten vägas dagligen och mätas upp med hänsyn till hundens ålder och aktivitetsnivå, för att verkligen se till att det blir ett tydligt och konsekvent näringsintag. Detta reducerar riskerna att råka ge för mycket, plus du får en hund som håller sin vikt.

Tips – En enkelt sätt att ta reda på hur mycket du ska utfodra med, är genom att titta på vår utfodringskarta

Som nämndes tidigare, så kan senior hundar också lätt falla offer för oundvikliga situationer där deras rörlighet kraftigt försämras, te,x, vid artrit, artros i leder och muskelförtvining. Dessa kan oftast härledas från åldrande svagare brosk, lägre elasticitet i musklerna, sämre transport av syre till musklerna m.m. Om din hund visar tecken på försämrad rörlighet, är det viktigt att du uppsöker en veterinär för diagnos. Många hundar lider faktiskt av smärta när de börjar visa tecken på ledbesvär så det är viktigt att få en korrekt diagnos och smärtlindring. Viktkontroll och förändring i näringsintag hjälper också. T.ex. fisk som är rik på omega-3 fetter kan hjälpa till att bibehålla en god rörlighet i lederna. Glukosamin och kondroitin hjälper också till att förstärka skyddet i hundens leder genom att förebygga nedbrytningen av brosk och samtidigt reparera och återuppbygga.

Dessutom börjar många äldre hundar äta mindre än förut och får då en försämrad matsmältning på köpet. Ofta p.g.a. utslitna tänder, tandköttsproblem eller reducerad känsel. Ett sätt att göra maten mer lättsmält är genom att hälla varmt vatten över maten och låta det få stå några minuter. Det gör fodret mjukare och mer lättuggat för en hund som har problem med tänderna. Dessutom kan man se till att välja ett foder som innehåller mycket fibrer då det ser till att smörja tarmarna och hjälper till med de prebiotiska funktioner som hjälper till med att hålla magen på gott humör

Behöver alla äldre hundar ett seniorfoder?

Inte nödvändigtvis! En hund som är aktiv och i god form kan fortsätta med sitt vanliga vuxenfoder utan att behöva ändra sin diet. Bara för att hunden officiellt räknas som senior så betyder inte det att deras fysiska tillstånd motsvarar det. Men skulle din hund visa tecken på övervikt,ledproblem, mindre aktiv eller andra hälsoproblem, då är det dags att titta på ett senior foder.Om du vill ha mer information eller rekommendationer på vilket foder du ska välja så finns vi på Skinners på plats för att hjälpa dig. Enklast når du oss på info@skinners.nuVi rekommenderar:

Field & Trial - Light & Senior

Anpassat för äldre, överviktiga och mindre aktiva hundar

Light

Referenser

1. FEDIAF. FEDIAF Scientific Advisory Board Statement Nutrition of Senior Dogs (2017).
2. Mazzatenta, A., Carluccio, A., Robbe, D., Giulio, C. and Cellerino, A. (2017). The companion dog as a unique translational model for aging. Seminars in Cell & Developmental Biology, 70, pp.141-153.
3. Marcellin-Little, D., Levine, D. and Millis, D. (2014). Physical Rehabilitation for Geriatric and Arthritic Patients. Canine Rehabilitation and Physical Therapy, pp.628-641.
4. Laflamme, D. (2012). Nutritional Care for Aging Cats and Dogs. Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice, 42(4), pp.769-791.

Tillbaka till alla artiklar