Skinners Webshop

färskfoder

Den "råa" sanningen

Skriven av: Dr Jacqueline Boyd (MSc, PhD)
Djurdietist, Skinner’s Pet Foods

Fråga 10 hundägare vilket som är det ”bästa” hundfodret och du kommer att få 10 helt olika svar. Hundmat är utan tvekan en av de mest diskuterade och debatterade frågor i ämnet. Med ett gigantiskt utbud av olika produkter på marknaden kan det vara svårt att välja ett foder inte minst för att det finns så många olika typer av mat – torrfoder, burkmat, semi-moist, kall-pressat, färskfoder osv, osv….
Att välja rätt

Sanningen är, att välja den ”bästa” maten handlar lika mycket om dig som din hund. Budget, hur enkelt det är att få tag på, förvaring, kvalitén på näringsämnena, hur det passar din livsstil, din hunds energinivå, är alla viktiga aspekter när du beslutar dig för ditt val...

Färskfodrets Storhetstid?

Färskfoderdieter har på sistone blivit väldigt populära. Sanningen är att hundar har blivit matade med råa ben och rått kött under en lång tid. Den stora skillnaden är att hundägare nu väljer att utfodra sina hundar med enbart färskfoder. Det är t.ex. ett livsstilsval eller att hjälpa hunden med ett matsmältningsproblem, en väl ihopsatt och balanserad färskfoderdiet (vilket det tyvärr sällan är) kan vara ett kanonval för många hundar. Som ett resultat har det byggts upp en hel industri runt färskfoder där man producerar färdigmixade engångsportioner som underlättar dosering och gör det enklare för den ”vanliga” hundägaren.

Färskt är bäst?

Det sägs ofta att färskfoder är den bästa dieten för alla hundar, men ännu finns det inga vetenskapliga fakta som backar upp att det är bättre än något annat näringsalternativ. Förmodligen är det ett resultat av det stora antalet variabler som också påverkar hälsan och livslängden av hunden, som t.ex. ärftlighet, kondition och exponering av olika bra och dåliga saker, sjukdomar inkluderat. Det finns helt enkelt inte ett foder som passa alla hundar som garanterar livslång god hälsa och livslängd.

Hitta en färsk balans

Fördelarna med att välja ett färskfoder kan vara bra för väldigt känsliga hundar. Sådant foder har i många fall begränsat med ingredienser vilket är bra när hunden är känslig för ett eller flera ämnen. Färskfoder kan också vara ett bra val för att försäkra sig om en god tillförsel av fett och proteiner men tänk då också på hållbarhetsfrågorna kring efterfrågan av animaliskt protein globalt. Svårigheterna med färskfoder är hanteringen (frysa ner och tina upp), potentiell infektionsrisk för människor, och en potentiell risk för en obalanserad måltid. Något att tänka på är att det i många fall hjälper att maten är processad för att få fram nyckelnäringsämnen och förbättra matsmältningen av maten. Alla dessa aspekter är viktiga att tänka på när det kommer till att bestämma sig för vad som är bäst för dig och din hund.

Ett alternativ till färskfoder

Trots att vår Field & Trial serie är ett torrfoder, vet vi att det är en hel del hundägare som är öppna för att överväga deras val av färskfoder. Vi vet att vissa hundägare letar efter ett högprotein foder (ofta dräktiga tikar eller högaktiva hundar) och ibland som ett alternativ för färskfoder t.ex. vid resor då det kan vara problematiskt att hålla fodret nerfryst. Här rekommenderar vi då vår Field and Trial ”Superior”; ett foder gjort på 30% torkad kyckling och sammansatt med minimalt med ingredienser för att skapa ett enkelt, lättsmält och vetefritt foder som är näringsmässigt välbalanserat. Superior rekommenderar vi normalt till högaktiva hundar som behöver en hög dos av energi men det kan också fungera som ett bra alternativ för hundägare som letar efter ett foder med lägre mängd kolhydrater. I vår Field & Trial serie fungerar det utmärkt som substitut för hundägare vilka normalt fodrar med färskfoder men behöver en temporär lösning.Om du vill veta mer om vår Field & Trial serie, om hur det kan gynna dig och din hund, så står våra erfarna näringsexperter gladeligen till din hjälp för att svara på alla dina eventuella frågor.